zondag 9 januari 2011
# Ding 22 Bibliotheek en de toekomst
De toekomst van de bibliotheek in zijn huidige vorm moet veranderen, dat is een ding dat zeker is.
Maar hoe? Wat wordt onze functie, of zou dat kunnen worden??
Ik denk dat dat ligt op het snijvlak van cultuur, informatie, educatie en sociale ontmoeting. Een fusie met bijvoorbeeld de volksuniversiteit, een cultuurhuis en de bibliotheek lijkt me een logisch toekomstbeeld.
Mensen gaan in de toekomst niet naar de bibliotheek om informatie te vergaren, maar zoeken dat in de eerste instantie op internet. Wij kunnen daar wel in meegaan en moeten dus ook meer gaan digitaliseren en vitualiseren. Ik denk dat er een digitaal abonnement moet komen om boeken, muziek, artikelen, dvd's te downloaden voor een bepaalde periode (leentermijn), want een E-reader die we nu aanbieden is of uitgeleend, of het boek wat jij wilt lezen staat niet op de E-reader. Indien mogelijk zal er ook nog een fysieke plek zijn om kranten, tijdschriften in te zien en informatie te vergaren. Wat ik verwacht is dat mensen achter de computer, Ipad of laptop kontakt onderhoudt met virtuele vrienden, maar gewoon een kopje koffie bij een krantje in de bieb waar je ook nog mensen tegenkomt en een praatje kan maken, zal ook een functie houden. Dat is ook iets wat we nodig hebben: een sociale ontmoetingsplaats. We proberen dat al met nevenactiviteiten, zoals lezingen, een kaas- en wijnproeverij, peuterdansen, voorlezen. De senioren onder ons moeten we beslist niet vergeten. Sommigen gaan ook wel met het computertijdperk mee, andere wagen zich daar niet meer aan en komen dus nog elke week in de bibliotheek. Dus als we in deze hoedanigheid willen blijven bestaan moeten we beide doelgroepen bedienen. Dat betekent dat we ons in de komende jaren langzaam naar dat toekomstbeeld ontwikkelen. We moeten niet van de ene dag op de andere dag dienstverlening beeindigen. Dit alles moet wel laagdrempelig blijven, maar de kosten rijzen de pan uit. Subsidies worden steeds minder, waar halen we dus het geld vandaan? Een nieuw "verdienmodel" zoals dat zo mooi heet. Samen met partners in de sociaal-culturele wereld een flinke uitdaging. Maar daar houden we toch van???
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een uitdaging is het zeker en ook één die we niet te lang moeten uitstellen. De doelgroep die niets van computers en web 2.0 moet weten wordt steeds kleiner. De ware uitdaging zit in het aansluiting vinden bij die doelgroep die het fysieke boek steeds minder vanzelfsprekend vindt.
BeantwoordenVerwijderen